Måste man byta taket?

I april skrev jag om att byta tak och ibland är det ett måste. Ser taket för dåligt ut så är det bara att byta. Men det finns faktiskt möjlighet att rädda tak, även gamla tak, genom att tvätta och måla dem. Jag pratade med ett företag som utför takmålning i Uppsala och de berättade att oväntat många tak går att rädda - och att de gör det dagligen både åt privatpersoner, bostadsrätter och företag i Uppsala med omnejd. De allra flesta verkar rätt nöjda med resultatet också. 

Hur funkar det?

Själva grundtanken är faktiskt rätt enkel. Man tvättar av taket med rengöringsmedel och vatten. När det sedan torkat så målar man det med färg eller lack, eller både och. (Det är kanske inte fullt så enkelt men enkelt förklarat).

En stor fördel med att måla taket, eller försegla taket som man också brukar säga, är att man kan förlänga takets livslängd med upp till 20 år. För oss som vill bevara det gamla är detta guld värt och absolut ett alternativ till att byta ut taket. Speciellt med tanke på att det är betydligt billigare att tvätta och måla taket än att byta ut det helt. Men det är klart, du bör alltid besiktiga ditt tak först så du vet om det går att rädda det med takmålning. För är det illa nog så är det bästa alternativet ändå att byta ut taket så man inte får större skador än nödvändigt. 

 

30 Jun 2022